Γιατί μουλιάζουν τα χερια μου εύκολα; Που οφείλεται;


Όλοι έχουμε προσέξει ότι κάθε φορά που βάζουμε τα χέρια μας αρκετή ώρα στο νερό,τα δάκτυλά μας "μουλιάζουν". 

Γιατί πιο λόγο συμβαίνει αυτό; Την απάντηση μας δίνουν κάποιοι επιστήμονες από τη Γερμανία, οι οποίοι μετά απο μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν  ότι το ζάρωμα στα δάχτυλά μας οφείλεται στη συστολή και τη διαστολή και πιο συγκεκριμμένα στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος απορροφά το νερό κι έτσι δημιουργούνται οι πτυχώσεις. 

Η απορρόφηση γίνεται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος μας που αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα περιλαμβάνουν ένα δίκτυο ινών που αποτελούνται από μια γνωστή πρωτεΐνη, την κερατίνη. 

Οι ίνες της κερατίνης συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα τρισδιάστατο πλέγμα, το οποίο αυξάνεται σε όγκο έως και πέντε φορές όταν οι ίνες επεκτείνονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η δομή κάνει τα κύτταρα του δέρματος να συστέλλονται και να διαστέλλονται.

Τα νέα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες αλλά και στην επιτυχή κατασκευή τεχνητού δέρματος.
Previous Post Next Post