Φαίνεται πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς μπορεί να είναι εθελοντικό, αλλά όσοι δεν το κάνουν... μπορεί να μην μπορούν να ταξιδέψουν, αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αγορά επιβάλλει περιορισμούς
Με αφορμή το γεγονός ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Quanta’s, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δέχονται επιβάτες που δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό status fm τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι πέραν των κρατικών επιλογών που θα γίνουν είναι βέβαιο ότι θα κινηθούμε, τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια, σε αυτή την κατεύθυνση. Και θα πρέπει να γνωρίζουν ενδεχομένως και αυτοί που οικειοθελώς δεν θα εμβολιαστούν -γιατί όπως είπα ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός- μπορεί να θέλουν να ταξιδέψουν και να μην μπορούν. Είναι τόσο απλό».
Πρόσθεσε δε ο κ. Μητσοτάκης ότι «εγώ δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν μία ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους. Και μπορεί, όχι εμείς αλλά η ίδια η αγορά, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς που να είναι η ζωή τους λίγο πιο δύσκολη».
Συνηθισμένο για όλες τις αεροπορικές εταιρείες στο μέλλον
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas, Αλαν Τζόις, ανέφερε ότι «θα ζητήσουμε από τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο πριν μπουν στο αεροπλάνο. Ειδικά για όσους έρχονται στη χώρα μας αλλά και όσους εξέρχονται, πιστεύουμε πως αυτό θα είναι αναγκαίο».
Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί συνολικά ο κλάδος των αερομεταφορών λέγοντας πως «απ’ ότι μου λένε και άλλοι συνάδελφοι, νομίζω πως αυτό θα είναι συνηθισμένο για όλες τις αεροπορικές εταιρείες στο μέλλον». Είναι δε, πιθανό αυτό το «πρωτόκολλο» να επεκταθεί συνολικά στον κλάδο των μεταφορών καθιστώντας έτσι στην πράξη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, προκειμένου κάποιος να μπορέσει να ταξιδέψει.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων διεθνών αεροπορικών εταιρειών τις προηγούμενες μέρες ζητούσαν μαζικά τεστ -μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο- προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στο «άνοιγμα» της αεροπορικής μετακίνησης, ενώ σύμφωνα με το euronews εταιρείες όπως η Airbus, η British Airways και η EasyJet εμφανίζονται να τελούν εν αναμονή της κυκλοφορίας του εμβολίου.