«Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;»
«Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνω κάθε μέρα;»
«Τα μαλλιά μου έχουν αρχίσει και αραιώνουν. Τι πρέπει να κάνω;»
Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνετε συχνά και πλέον απασχολούν πολύ την καθημερινότητά σας.
Η τριχόπτωση μπορεί να συμβαίνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι τρίχες που βλέπετε πάνω στη βούρτσα μετά το χτένισμα είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Για την ακρίβεια, η φυσιολογική απώλεια μαλλιών είναι περίπου 50 με 100 τρίχες ημερησίως.
Όμως, εάν παρατηρείτε λέπτυνση, αραίωση ή αλλαγή στη μετωπιαία γραμμή της κεφαλής, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε τριχόπτωση που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και η επίσκεψη στο δερματολόγο να αποτελεί μονόδρομο.
Η απώλεια μαλλιών συμβαίνει όταν ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας διακόπτεται ή όταν τα τριχοθυλάκια καταστρέφονται. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικών παθήσεων, ορμονικών αλλαγών, κλινικών επιπλοκών, φαρμακευτικής αγωγής, κ.α.
Μερικοί από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών είναι οι εξής:
Γενετική Προδιάθεση
Η γενετική προδιάθεση αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία ανδρογενετικής αλωπεκίας (male pattern baldness), η οποία οδηγεί στην τριχόπτωση και μπορεί να προέρχεται είτε από τη μεριά του πατέρα είτε της μητέρας ή και από τους δύο.
Ορμονικές Διαταραχές
Οι γυναίκες παρατηρούν συχνά τριχόπτωση μετά τον τοκετό ή κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, γυναίκες με ορμονικές διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν έντονη τριχόπτωση ή απώλεια μαλλιών.
Στην περίπτωση των ανδρών, εκτός από τη γενετική προδιάθεση, η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγής στην ορμονική σύνθεση, ιδιαίτερα με την αύξηση της ηλικίας.
Παθήσεις Θυρεοειδούς
Ίσως μια από τις πιο κοινές αιτίες τριχόπτωσης που σχετίζονται με ορμονικά προβλήματα είναι οι παθήσεις θυρεοειδούς. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Η θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης συχνά αναστρέφει την τριχόπτωση.
Φαρμακευτική Αγωγή
Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μαλλιών και των τριχοθυλακίων. Μία από τις πιο επιθετικές για τα μαλλιά αγωγές είναι η χημειοθεραπεία. Εντούτοις, υπάρχουν και άλλα φάρμακα τα οποία κατά καιρούς θεωρούνται υπεύθυνα για την αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτά είναι:
Αντισυλληπτικά
Beta – Blockers
Αντικαταθλιπτικά
Αντιπηκτικά
Διάφορες Παθήσεις
Συχνές αιτίες τριχόπτωσης είναι και παθήσεις που περιλαμβάνουν:
Αναιμία
Σακχαρώδης διαβήτης
Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Διατροφικές διαταραχές
Διατροφή
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία των μαλλιών. Αν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε σίδηρο, τότε μπορεί να μη λαμβάνετε αρκετή πρωτεϊνική φερριτίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση σιδήρου, ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού σας να παράγει νέες τρίχες. Επιπλέον, μία αυστηρή δίαιτα, πολύ χαμηλή σε θερμίδες, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια μαλλιών.
Τέλος, έχει επιβεβαιωθεί ότι η έλλειψη των παρακάτω βιταμινών έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία των τριχοθυλακίων:
Βιταμίνη D
Βιταμίνη Β-12
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Βιοτίνη
Άγχος
Το άγχος και η ψυχολογική πίεση είναι παράγοντες που πολύ συχνά οδηγούν σε έντονη τριχόπτωση. Σε περιπτώσεις που το άτομο έχει υποστεί κάποιο σοκ (π.χ. θάνατος αγαπημένου), οι αρνητικές συνέπειες στα μαλλιά μπορεί να είναι πιο σοβαρές.
Ωστόσο, οι αιτίες του που προκαλούν άγχος ή σοκ συνήθως είναι προσωρινές. Καθώς το άτομο συνέρχεται, ο οργανισμός επανέρχεται με τη σειρά του και η απώλεια μαλλιών υποχωρεί.
Αντιμετώπιση
Ανάλογα με τα αίτια, την έκταση του προβλήματος αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, επιλέγεται και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Είναι γεγονός ότι η επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει επαναστατικές μεθόδους θεραπείας για την απώλεια μαλλιών, όπως είναι η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE και FUT.
Ο ασθενής απαλλάσσεται μόνιμα από τη δυσμενή κατάσταση της τριχόπτωσης και απολαμβάνει μία νέα ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του.