Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στον RealFm είπε μεταξύ άλλων ότι:
“έχουμε ενδοοικογενειακή πλέον διασπορά και βεβαίως μπήκε σε όλες τις επιχειρήσεις και έχουμε και ενδοεπιχειρησιακή διασπορά. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση και τα τεστ είναι σχετικά λίγα και μπορεί να έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα”, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της και για την Αττική.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν για μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις, η κόπωση του πληθυσμού στα μέτρα και οι καιρικές συνθήκες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται έως σήμερα επιδημιολογικά δεν είναι καλό γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνουν αποφάσεις με το… σταγονόμετρο για τη σταδιακή άρση του lockdown.
Έτσι, μετά τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που είπαν “όχι” στο άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι η επαναλειτουργία τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνουν κλειστά μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα με εποχικά είδη, τα οποία θα επιτρέπεται να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται για περίπου 110 καταστήματα στην Επικράτεια, άρα δεν αναμένεται να προκληθεί συνωστισμός.